sâmbătă, 31 ianuarie 2009

coltul de publicitate...partea a 21-a


Campaniile de teasing sunt create întotdeauna pentru a lansa concepte, companii sau produse noi. Nu îmi vine acum în minte vreo campanie de teasing care să lanseze produse vechi, deja promovate. Teasingul poate aborda caracteristici noi, îmbunătăţiri noi, cam tot ce poate avea NOU produsul sau serviciul unei companii.

Campaniile de teasing sunt alcătuite în mod normal din două părţi: teasing-ul propriu-zis şi revealing-ul. Mai exact, în campaniile normale de teasing nu se menţionează, într-o primă fază, „elementul de noutate” - modelul nou, produsul nou, compania nouă, ci doar, aşa cum este şi numele, se aţâţă publicul pentru a-i stârni curiozitatea, pentru a-i face să îşi dorească tot mai mult să afle despre ce e vorba în campanie. Abia apoi vine dezvăluirea produsului cu toate informaţile necesare achiziţionării lui.

Una dintre cele mai întâlnite metode, clasice de altfel, este cea în care anunţi numărul de zile care rămân până la dezvăluire. Peugeot se pare că este mare fan de astfel de campanii care, mie personal, mi se par idioate dacă le faci mai mult de o singură dată. Într-adevăr, uneori funcţionează, dar cât de lipsit de creativitate trebuie să fii să lansezi cel puţin 3 modele în acelaşi fel: “Mai sunt opt zile. Pregăteşte-te să fii uimit. Peugeot te va lăsa cu gura căscată.” E părerea mea, dar cred că la un moment dat erau foarte plictisitori.

O altă metodă este să prezinţi contextul generator al „nevoii de produs” şi să pui la final o întrebare care să anunţe sau să pregătească terenul pentru produsul nou lansat. Luăm un exemplu, o tanti care în momentul când vine acasă vede o pată imensă de ulei pe covor lăsată de maşina bunicii câinelui şi se minunează. Îşi pune mâinile în cap şi spune “Vai, vai, ce mă fac?”. Dintr-o dată pe ecran apare un fundal negru pe care se va putea citi: “Care este soluţia pentru problema Rafilei?”. Consumatorului i se va însămânţa astfel o întrebare la care nu are un răspuns, nu are o rezolvare. Se ştie doar că potenţialul client trebuie să căute în permanenţă să le ştie pe toate. Începe astfel un fel de enervare şi căutare constructivă. Vai, dar ce poate să o ajute pe Rafila? Nu vei mai putea dormi. De fapt, nu vei putea nici mânca, nici bea apă până într-o zi când răspunsul va veni neaşteptat. Când te vei fi uitat a 10-a oară la spot, va veni şi răspunsul: „DOAR săpunul Cheia o va ajuta pe Rafila să scoată pata de pe covor. Pentru că săpunul Cheia are emolienţi „cifalirici” care pătrund adânc până la rădăcina firului de covor. Cumpără Cheia şi viaţa ta se va schimba!”

O altă soluţie este să îi spui bunicii câinelui tău să nu mai parcheze în sufragerie.

Ca oriunde şi în publicitate, pentru crearea campaniilor de teasing, nu există formule sau metode restrictive. Şabloanele şi clişeele sunt de evitat. Poţi porni de la ele, dar întotdeauna există idei care pot să transforme totul în ceva original şi genial.

Secretul unei campanii bune de teasing cred că constă în cât de bine se potriveşte produsului şi cât de original se continuă cu campania de revealing. Dacă uniunea dintre cele două părţi este perfectă atunci totul este ok. Dacă nu... nu.

O chestiune procedurală este ca perioada de derulare, a teasingului propriu-zis, să nu fie prea lungă pentru că îşi pierde din efect, adică, nu face o campanie de teasing de cinci luni pentru că nimeni nu va mai fi interesat să afle răspunsul sau revealingul. Perioada optimă este, în general, definită de sociologi, psihologi şi cercetători în ale publicităţii. Unii spun 21 de zile, alţii 14 zile, alţii 7 zile, unii spun că depinde de tipul produsului, alţii, de targetul căruia te adresezi. Eu zic că toţi au dreptate.

i'm good....i'm good

noua campanie Pepsi Max unde barbatii pot sa suporte orice se lanseaza cu site-ul http://refresheverything.com/
ca si cei de la mountain dew sau snickers sau lion s-a pornit campania ca un barbat poate sa suporte orice, un barbat poate sa mearga cu skate-ul prin parcare, sa cada in gunoi si sa nu pateasca nimic si chiar sa se ridice sa isi bea sucul RUBISHHHHHHHH....
dar acest spot ma duce la gandul ca barbatul isi face rau lui:)....cat unu dintre prieteni imi face rau (din greseala, neintentionat, fara sa vrea) e clar ca sunt bine, chiar daca doare....sunt bine....dar placa incepe sa se schimbe cand o femeie ii face rau tot din greseala, neintentionata unui barbat:))....acolo dragii mei deja nici nu trebuie sa mai ziceti ca sunteti bine ca altfel picati de fraieri...de fapt e o sabie cu 2 taisuri...daca nu ziceti nimic inseamna ca va doare si suportati durerea si nu va aratati sentimentele, nu sunteti deschisi fata de ele, etc, bla bla bla....daca ziceti ca nu aveti nimic si tot va doare o sa va reproseze cat de mari mincinosi sunteti....si baaaanggg....dar daca ziceti ca va doare, ati picat in plasa ca nu puteti suporta o durere si nu sunteti barbati...."fii barbata Zoe".....soooooo cand se lucreaza in echipe stay far away from womens my friend....Gata....am fost prea rau aici....nu lua in considerare nimic...just enjoy the spot!

xtreme Islamic consumers.

Volvo



Veet

Greenpeace

joi, 29 ianuarie 2009

T-mobile te pune in miscare

E imposibil sa mergi si sa auzi o asemenea muzica si chiar sa nu dansezi impreuna cu ei!
T-mobile face legea si in gara si nu cu secile printuri sau spoturi radio ori tv....implica oamenii si asta le place oamenilor, sa fie implicati, sa se bucure si ei, sa vada ceva ciudat si bine intentionat!

Teaser-ul campaniei


Tadam.....pentru voi cei iubitori, amatori, pro, contra, publicitatii

Because there are already enough ways to kill your idea








pinki & the brain...."can't drink"

de ce nu se mai satura astia de la coca-cola cu fabrica lor de fericire, desi se vede ca deja au evadat toti monstruletii mici si mari de fabrica unde toata lumea ar vrea sa ajunga....cred ca in perioada sesiunilor stundetii traiesc bine mersi si frumos cu cola sub perina...(psssss...sa nu ziceti la nimeni...am observat in fata unei case unde e o studenta care chiar invata 3 sticle de 3 cola si nici macar nu era zero.....:)))) -gata sa nu mai fim rai).
Cele doua limbi pentru mine se aseamana cu Pinki&the Brain(mai tine-ti minte desenele?) si ochiul ala zici ca ar fi Gica Contra (l-as asemana cu cineva da fara prea multe nume pe aici).
Ma distreaza jocul de cuvinte! Simplu pe intelesul muncitorului care vine obosit de la lucru si se oboseste mai mult si acasa:))
Nu vreau sa va zic mai multe lucruri despre reclama...aveti bucuria/fericirea:)) sa va uitati voi peste!

marți, 27 ianuarie 2009

Animal Anti-Cruelty League



ooo da...o reclama pentru toti dependentii intr-o ipostaza pozitiva

o reclama pe gustul meu
-muzica necomerciala, foarte buna, greu de gasit, linistitoare
-conceptul creative sustinut de viata de zi cu zi
-personajul principal iesit din comun
-toti suntem un unu si un unu suntem toti
-nu ataca direct dar spune un adevar subtil, un adevar din backstage...just look at it

Enjoy it. the new coca cola comercial

the avatar

Fabrica de bucurie...ma scuzati...de fericire

revista care face bine la cap...revista cu continut inteligent

Esquire

MCSL Child Sponsorship Programme



MINI Switzerland




Win 1 MINI for 1 Weekend round trip to Berlin. And don’t forget to come back.

Men's Health Magazine-it's all about men



Outdoor Advertising

Outdoor Advertising
Advertising facut cu ajutorul afiselor, stationare sau mobile.

vineri, 23 ianuarie 2009

Advertising Allowance

Advertising Allowance
Discount acordat unui retailer de catre un furnizor al carui brand sau produs este promovat in revista, televiziunea sau radioul magazinului, in cataloage, flyere sau in obiecte promotionale similare.

marți, 20 ianuarie 2009

Post

coltul de publicitate...partea a 20-a

Sloganul e la fel de important ca şi numele şi ceea ce e interesant... costă.

Acest subiect este dubios. Mă refer la faptul că majoritatea sloganelor sunt făcute de proprietarii afacerilor respective. Adică de patron.

De la un anumit nivel de dezvoltare al companiei se prinde toată lumea că e treabă de agenţie creativă, dar, până să ajungi acolo, e cale lungă.

Trebuie să fiu corect totuşi. Am cunoscut mulţi patroni care au inventat slogane pentru firma lor, mai bune, decât cele create, pentru aceiaşi companie de copywriteri de meserie. Ca şi la naming, dacă te specializezi în aşa ceva ai toate şansele să faci lumea fericită. Nu pre ai cum să câştigi premii pentru că nu ştiu să existe vreun concurs creativ de slogane. Dacă este, scrie-mi şi mie să nu mor prost.

Crearea serioasă şi ştiinţifică a sloganului presupune o bună cunoaştere a companiei, a produselor şi serviciilor sale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cineva din exterior (reprezentantul agenţiei de exemplu) trebuie să petreacă câteva zile în “balta” companiei, să întrebe multe, să i se răspundă la multe şi sincer. Acest reprezentant, poate chiar copywriter, va discuta cu diferite personaje din toate departamentele companiei, din diferite nivele ale ierarhiei, va bea cafea cu femeia de servici şi va fumă o ţigară cu directorul de marketing la o bârfă. Aceasta este varianta „ultra utopică” şi, cum s-ar spune, “din cărţi”.

În realitate, în cel mai bun caz, când este angajată o agenţie de creaţie pentru crearea sloganului, i se dă o descriere a firmei. Dacă e bine scrisă şi de cine trebuie, atunci are mari şanse să fie un instrument aducător de slogan real şi consistent. Dacă nu... nu.

Mare grijă la chestia cu unicitatea. În momentul când te hotărăşti (fiind client) să faci un naming sau un slogan trebuie să iei în considerare că acest lucru este mai important decât parcul de maşini al companiei. Adică: pentru ca agenţia să îţi asigure unicitatea creaţiei numelui sau sloganului, trebuie să apeleze la un avocat special, care verifică anumite baze de date speciale, ca să vadă dacă nu mai există altcineva cu acealşi nume. Cine a lucrat vreodată cu un birou de OSIM ştie ce înseamnă acest lucru. Căutarea pe Google sau Yahoo! a numelui nu este o metodă de a verifica unicitatea. Dacă dau pe Google “kiripsif” şi nu îmi dă nici un rezultat, asta nu înseamnă că termenul nu e înregistrat ca şi marcă. Poţi risca să te apuci să dai drumul la aplicaţii ale numelui, să investeşti o tonă de bani în packaging, în publicitate şi promovarea lui “kiripsif”, ca peste 3 luni să vină un indian şi să îţi ceară să scoţi produsul de pe piaţă că e înregistrat pe firma lui. În acel moment, nu mai contează că tu ai “inventat” numele înaintea lui sau că el înaintea ta. Diferenţa este că el l-a înregistrat, tu nu.

Multe companii înregistrează numele sau conceptele înainte de a le lansa pentru a le proteja şi astfelnu au cum să apară ca “existând”, prin “metoda Google”.

Revenind la crearea sloganului, putem spune că una dintre metodele prolifice de găsire a sloganului, este cea în care se organizează o şedinţă cu “comitetul” de decizie şi influenţă a clientului (directorul general, directorul de marketing, de vânzări, de resurse umane, de cine mai ştie cine contează în compania respectivă) şi reprezentanţii agenţiei de creaţie. Un fel de brainstorming, dacă doriţi, însă eu nu i-aş spune chiar atât de tehnic pentru că e mai mult un fel de interviu. Aici intervine “genialitatea” omului din agenţie (director de creaţie, de strategie, account sau toţi trei la un loc) care ştie ce întrebări să pună, astfel încât să afle ce îl interesează. De multe ori, sloganul deja există, doar că nimeni nu l-a rostit/scris cum trebuie. De multe ori există discuţii şi comentarii ale clientului pe marginea acestei realităţi.

Imaginaţi-vă un nene bosumflat care zice la telefon ceva de genul:

“Apoi, noi am făcut toată treaba, voi doar ne-aţi pus întrebări. Noi am făcut sloganul. Voi nu aţi făcut nimic. Aţi aranjat cuvintele noastre. Noi am făcut toată treaba. Păi, cum să vă plătim 3000 de euro? Pentru ce?”

Pentru că, dragă clientule, e nevoie de “sclipirea magică” a unui om de creaţie cu experienţă, pentru a-ţi transforma „rahatul” în bici. De multe ori aşa se întâmplă cum zice dumnealui. Pui doar o virgulă la ce au zis ei, dar virgula aia dacă luminează şi sclipeşte, valorează toţi banii.

Cea mai clară explicaţie la un astfel de context a dat-o tanti care a creat logoul Citi Bank. Cine nu ştie cum arată acest logo, să-i fie ruşine!

De obicei, ştiţi prea bine cum se întâmplă, te întâlneşti cu clientul, vorbeşti, îl asculţi, te întorci în agenţie, stai 4 luni, munceşti o zi, dai 3 variante, spui că au fost 15 şi ai ales tu ca să îi oferi doar ce e mai bun şi dai factura de 30 de mii de euro. Exagerez, bineînţeles, dar ştiţi că în România se mai întâmplă şi aşa. Am auzit şi eu! Ei bine, tanti despre care vorbesc şi pe care nu ştiu cum o cheamă, a desenat în timpul discuţiei cu clientul pe un şerveţel logoul care avea să fie cel final.

„Vă daţi seama, zice ea într-un interviu, că tipul s-a enervat, că vroia poate mai multă cercetare, zeci de variante, să se vadă că s-a lucrat.” Tipa i-a zis ceva de genul: “Da! Mi-a luat 3 minute să gândesc ceea ce ţi se potriveşte, dar în spatele acestor 3 minute sunt 25 de ani de experienţă, muncă şi analiză. Aşa că nu au fost 3 minute, ci 25 de ani şi 3 minute.”

Căutaţi interviul pe YouTube, pentru că tipa e genială. Habar nu are ce e ăla Photoshop sau Illustrator dar face totul din creion.

Sloganul de companie are un frate geamăn pe care îl cheamă tot slogan. Diferenţa e că unul are o aluniţă pe buca dreaptă. Fiţi atenţi că ăsta e şiretlic cu care să te dai mare, în conversaţiile de cocktail sau la o bere mai bine zis, că eşti cunoscător.

Există, aşadar, slogan de companie şi slogan de campanie. Unul se pune lângă logo şi unul se pune lângă produs. Ştiu că e o explicaţie puerilă, dar pe mine mă ajută să explic mai bine celor care nu înţeleg “chichiţa” sau care nu sunt familiari cu domeniul.

Sloganul de companie este cel care, de-obicei, nu se schimbă decât în momentul unui rebranding sau în momentul unor schimbări majore în strategia şi viaţa companiei. De când lumea la Orange sloganul de companie e “The future is bright, the future is Orange”. Ei bine, sloganul de campanie sau de produs e mereu altul, în funcţie de campania generală de comunicare care se desfăşoară în acel moment. Pot să aibă 30 de slogane de campanie, însă doar 1 singur slogan de companie.

Tourism in Aruba

Royco


Volkswagen




eMAG








Creative Director: Ştefan Vasilachi
Art Director: Mircea Mocanu
Copywriter: Mircea Topoleanu
AV Producer: Radu Teodorescu
Client Service Director: Mihaela Rădulescu
Group Account Director: Ioana Simoaica
Senior Account Executive: Mădălina Barbu
Head of Strategy: Teodor Cucu
Junior Strategic Planner: Matei Ioncică

Costin Popescu si Liviu David

Canesten

Nike - Wake Up Call

Widex



Until now, you've listened but you've never really heard. Discover the world's foremost digital hearing aids.
If you're hearing impaired, it's ordinary sounds you miss the most - the call of birds from the trees, the soft click of a door opening, gravel gently crushing underneath an approaching person's feet. Ironically, it's only once you can no longer hear these sounds that you realize the profound importance they play in your everyday life, like the simple act of looking for something and finding it by listening.
At Widex, we believe that these ordinary sounds ultimately contribute to life's most extraordinary moments. It's a belief that has driven us to bring the hearing impaired closer to normal hearing than ever before and in the process, made us the world's foremost digital hearing aid manufacturer. To some, an accomplishment like that would be good cause to celebrate but, to our way of thinking, there's still so much to be done.

Diet Pepsi - Forever Young



BASF




pentru ca e marti si tu nu ai chef de lucru

luni, 19 ianuarie 2009

originalitatea de azi

-de originalitate ai nevoie in fiecare zi cand esti la lucru
de ce? pentru ca orice ai face, oriunde unde ai fi la lucru, orice ai incerca sa faci trebuie sa fii original ca sa ajungi intr-un punct unde ai vrea!
-de originalitate ai nevoie cand esti pe terenu de sport
chiar daca nu esti destul de bun, chiar daca nu stii sa manuiesti mingea sau orice ar fi, dar prin originalitate poti atrage multi ochi, poti aplaudat pentru ca nu esti talentat, dar poti fi aplaudat pentru ca ai facut ceva ce nu multi au reusit
-de originalitate ai nevoie cand esti la scoala
chiar daca nu dai de foarte multe ori la scoala(ca si mine) si nu stii cum sa intri la examen, trebuie sa fii putin original sa stii cum sa vorbesti cu profesorul, sa stii sa il impresionezi, sa stii sa ii atragi atentia prin sarmul si farmecul tau. Atunci deja ai intrat la examen si de atunci incolo treaba e rezolvata. Fii original/a in felul cum prezinti situatia profesorului!
-de originalite ai nevoie cand...(acum puteti sa dati cu pietre)...vrei sa cunosti o persoana de sex opus
mai multe aici nu ar trebui sa iti spun pentru ca depinde de tine...fii original
originalitatea e un lucru important in viata de zi cu zi, foloseste-ti imaginatia si fii original in tot ce faci! vei fi acolo unde iti va fi locul, vei fi acolo unde trebuie sa ajungi!

concluzie: dimineata la cafea se pun 2 cuburi de zahar, un strop de lapte si o piatra de originalitate, seara la paharul de lapte si biscuiti se pune o strofa de originalitate!

p.s.: stiu ca nu am zis prea multe chestii care sa te ajute! dar macar sper ca ti-am bagat in cap ideea cu sa fii original in fiecare zi!

Le 7 Photo retouching studio



moartea...ca mod de promovare

poate daca heath asta nu mureau filmul nu avea asa un succes mare, poate daca nu era el joker nu avea deloc succesul care l-a avut. nu am fost foarte interesat de batman dar am ajuns din greseala anu trecut la film si am ramas placut impresionat de prestatia "mortului". rasul, sadismul din ochi, miscarile de nebun iti dadeau aceea palpitatie in inima de iti era frica sa te intorci ca poate e in spatele rau aruncandu-si popcorn in gura si cu cealalta mana se joaca cu cutitul.
oare moartea lui heath a avut promovarea puternica din cauza ca el nu a reusit sa o duca pana la capat? oare a ajutat la banutii castigati din film moartea lui heath? sunt sigur ca da. Deja a ajuns si moartea un mod de promovare, kennedy a fost mult mai iubit dupa ce a fost impuscat, printesa diana a fost mult mai televizata cand a avut accident, maica tereza a avut un impact mult mai mare in societate dupa ce a murit.
Moartea un alt rol in marketing:)....ce ar fi daca ti-ai inscena moartea si toti ar sti ca ai murit, oare blogul tau va avea un trafic si un succes mai mare?:))....prea mult joker a fost azi:))
nu muriti, traiti sa iubiti, traiti sa fiti invidiati, traiti sa aratati ca voi puteti face ceva:)...traiti ca sa fiti de la foarte bine in sus si sa faceti sa fie bine:)

Kit Kat

Casinò di Venezia: Every hand tells a story

daca joi si vineri a fost Gica azi si maine Frank

Daca pentru joi si vineri Gica Petrescu imi incanta urechile si ma linistea, azi si maine il programez pe Frank Sinatra sa ma ajute la creativitate:)....pentru miercuri ramanem la surpriza
tu ce asculti cand lucrezi?

o sansa...


Si eu sunt de parere ca toti merita o sansa....eu il sustin pe tipul asta....

Coltul de publicitate...partea 19-a

Naming-ul e cel care te poate ajuta în viaţă rău de tot.

Dacă eşti “orientat înspre eficienţă” sau, altfel spus, nu îţi place să arunci banii pe geam, acest capitol îţi va fi foarte drag. Banii investiţi în acest serviciu se „întorc” cel mai rapid pentru că efectele pe care le are un naming bun asupra tuturor celorlalte elemente din comunicarea companiei sunt vizibile. Toate campaniile publicitare vor fi de trei ori mai eficiente dacă ai un nume bun de produs sau serviciu. Toate campaniile de awareness vor avea succes de două ori mai repede dacă vei avea un nume de companie interesant în sensul ştiinţei namingu-lui şi nu interesant din punctul de vedere al clientului.

Exemplele pozitive, dar mai ales negative, sunt foarte multe. Întotdeauna e bine să ştii că şi dintr-un nume prost se poate face brand.

Un nume bun nu este nici pe departe condiţia “sine qua non” a creării unui brand. Deşi mulţi nu o spun decât în şoaptă, cu bani mulţi şi investiţii în publicitate şi promovare poţi face un brand chiar şi din BLFUD (nu înseamnă nimic). În publicitate, repetiţia ca frecvenţă este mama notorietăţii. Iar notorietatea face şi ea un anumit fel de brand. Da! Există branduri puternice care, dacă mâine nu ar mai fi reclamă la produsul respectiv, peste zece ani tot ţi-ai aduce aminte de el şi, dacă l-ai vedea în raft, tot pe el l-ai alege, există branduri “manufacturate”, adică inventate care sunt la modă azi şi mâine nu mai ştii de ele. Tot felul de branduri. Am promis că nu aprofundez aici acest aspect. Poate într-o altă carte...

Odată cu naming-ul, este foarte important ca domnul sau doamna client să înţeleagă că unicitatea respectivului concept se poate asigura doar dacă se înregistrează ca marcă la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci). Treaba de la Oficiul Comerţului nu prea funcţionează. Adică să plăteşti acea taxă de unicitate când îţi constitui firma. Nu funcţionează pentru că nu bate OSIM-ul din punct de vedere legal. Dacă eu înregistrez BLFUD în momentul în care înregistrez firma, la Registrul Comerţului şi mâine cineva înregistrează la OSIM, cel care a înregistrat la OSIM marca va avea câştig de cauză. Cel puţin dacă nu am dreptate, pentru că tocmai a apărut o lege nouă care clarifică situaţia, consultă totuşi un avocat specialist in aşa ceva.

În aceste cazuri în care numele şi/sau sigla vizuală nu este înregistrată pe clasele de care ai nevoie, nu e indicat deloc să ieşi pe piaţă cu acestea. Se fură, domnule, ca în codru! Acest fenomen se întâmplă şi dacă nu ieşi „public”, dar îţi umblă gura. Tot ce înseamnă proiecte noi în domeniul publicităţii, se ţine secret. Nici agenţia şi nici clientul nu au voie să îşi deschidă gura până înainte de testarea campaniei sau lansarea acelui proiect (siglă nouă, packaging, etc.).

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Classified Advertising

Classified Advertising
Publicitate tiparita in care produse si servicii similare sunt grupate in categorii sub denumiri adecvate.

saturday creative adv