marți, 2 decembrie 2008

coltul de publicitate...partea a12-a

O agenţie full service nu oferă întotdeauna toate serviciile.

Agenţia de publicitate full service sau “à la carte” este acea agenţie care, cică, te serveşte cu de toate. Sincer, foarte puţine şanse vei avea în România să găseşti agenţii care nu sunt “full service”. Foarte mulţi “patroni” de agenţii cred că sintagma respectivă inspiră profesionalism şi argument de vânzare. Clientul, va să zică, dacă nu merge la o agenţie full service, este un prost. Cel puţin aşa s-ar interpreta.

Dimpotrivă, eu cred că agenţiile specializate reprezintă viitorul, aşa cum poate deja aţi observat. Ca să acoperi întreg repertoriul de nevoi ale unui client, ai nevoie de o armată de oameni de 40 sau 50 de persoane. Şi asta nu e nimic! Cel mai greu lucru este să aduni oameni creativi care să creadă în agenţie ca în propria afacere, să pună osul şi mintea pentru firmă şi pentru ei deopotrivă. Agenţiile specializate îşi aleg câte “o treabă” şi se perfecţionează astfel încât să fie brici pe acel domeniu. Posibilitatea ca mai multe agenţii specializate să se strângă sub o singură umbrelă nu e de domeniul imposibilului. De fapt, foarte multe agenţii mari de publicitate au început să îşi transforme departamentele interne în agenţii de sine stătătoare care pot să lucreze în echipă sau individual cu alte agenţii fie din acelaşi sistem, fie din “afară”.

Aşadar sintagma “full service” e o etichetă lipsită de valoare pentru majoritatea agenţiilor din România. De fapt, în momentul în care căutaţi o agenţie, nu ar trebui să vă impresioneze nimic altceva decât experinţa şi munca dovedită a agenţiei.

O altă sintagmă pe care o veţi întâlni este cea de „shop de creaţie” sau de „boutique de creţie”. Una dintre glumele de “autobază” pe această temă este sa trimiţi pe cineva să cumpere bomboane de la „boutique-ul de creaţie”.

Acestea sunt agenţii specializate, aşa cum zice şi numele, pe creaţie publicitară. Sunt agenţii care, în bună măsură, îţi oferă soluţii creative şi strategice unitare. Sunt interfaţa optimă între client şi celelalte agenţii specializate pe producţie, programare web, etc. Îmi place să cred că aceste agenţii dau tonul tuturor lucrurilor minunate din publicitate, pentru că totul porneşte de la mesajul şi strategia create de ei. Bineînţeles că toate celelalte agenţii au rolul lor, dar parcă agenţia de creaţie este cea care culege roadele prin copywriteri, art directori, directori de creaţie, accounţi şi, poate câteodată, webdesigneri şi webdeveloperi. Nu există o regulă bătută în cuie. Cert e că majoritatea lucrează cu creierele şi vând idei şi strategii, compoziţii grafice şi packaging, branding şi identitate vizuală şi mai puţin cărţi de vizită. Bineînţeles că şi aceste agenţii, dacă se enevează, pot să devină cu timpul agenţii de branding sau doar de creaţie grafică. Nu mi se pare că e neapărat necesar.

Niciun comentariu: