duminică, 8 martie 2009

istorie...partea a 2-a...vesnicul si nemuritorul McDonalds


pentru ca de multe ori stau in Mc si o loozaresc impreuna cu prietenii mei ma gandeam ca merita aceasta onoare mc-ul sa postez o istorie despre ei....sursa luata de pe brandinfo.ro pentru ca imi este mult prea lene sa o citesc si sa o transcriu prin propriile mele cuvinte...pentru cei care sunt fanii cititului va poftesc ca intre timp ce mancati ceva sanatos acasa sa mai cititi si despre ce inseamna locul care va baga tot alfabetul pe gat in jos....
cel mai mult ma distreaza cand ne auzim ca ce nasol e in mc dar pana la urma tot acolo ajungem:)

Fratii Dic si Mac McDonald au deschis primul lor restaurant, cu un meniu limitat la 9 articole si cu un scop de a vinde cat mai multi hamburgeri de 15 centi, milkshake-uri si pungi de cartofi prajiti. Succesul lor l-a atras pe Ray Kroc, un vanzator care a fost uimit de cererea enorma a baietilor de aparate pentru milkshake-uri.

In timp ce fratii McDonald erau multumiti de succesul lor, Kroc avea planuri mai mari pentru aceasta afacere. El a semnat un acord de franciza cu cei doi frati in 1954 si, pana la sfarsitul deceniului respectiv, a deschis nu mai putin de 100 de restaurante.

Anii ’60 au insemnat o rapida expansiune pentru McDonald’s. Publicitatea era raspandita peste tot – pe panouri stradale, in reviste, la televizor. Astfel, au deschis restaurante peste tot in Canada, Puerto Rico, extinzand spatiul interior al acestora, pentru a oferi locuri de servit. Au introdus logo-uri si reclame, mascota fiind Ronald McDonald.

Kroc a cumparat afacerea fratilor McDonald si a sarbatorit cea de-a 10-a aniversare a companiei printr-o oferta publica de actiuni. Pana in 1969, deschisese aproape 1.500 restaurante, iar la nivelul intregii companii, se vindeau aproximativ 3.5 milioane de hamburgeri zilnic.

In momentul in care femeile au intrat in masa pe piata fortei de munca, McDonald's si-a orientat reclamele catre copii.

De-a lungul anilor ’70, au fost construite langa restaurantele McDonald's locuri de joaca pentru copii si parcari, astfel incat acestea au devenit destinatia ideala pentru familiile ocupate, mai ales pentru gustarile "pe fuga".

De asemenea, a fost extins meniul cu o linie completa pentru dejun, introdusa in 1977 si cu "Happy Meals" in 1979 – anul in care McDonald's a vandut hamburger-ul cu numarul 30.000.000.000.

In timp ce Guvernul Statelor Unite exercita o politica agresiva in strainatate, McDonald's ii urma exemplul, extinzandu-se in Germania, Finlanda, Japonia, Australia, Thailanda, Venezuela si Panama. Pana in 1985, se puteau intalni restaurantele McDonald’s in 43 de tari. La sfarsitul Razboiului Rece, McDonald's a deschis un restaurant in Moscova (1990), devenind astfel primul ambasador al valorilor SUA in Rusia.

Primul restaurant McDonald's din Romania s-a deschis in 1995, la parterul Complexului Comercial Unirea, deschidere ce a coincis cu stabilirea recordului de tranzactii in ziua deschiderii la nivel central european. La scurt timp, McDonald's a adus in Romania si un nou concept de servire a clientilor, direct din masina.

Primul restaurant Drive-Thru a fost deschis pe Drumul National 1 Bucuresti - Ploiesti, in fata Complexului Comercial Prisma, in 1995. In 1999 a fost construit si primul restaurant McDonald's mobil, succesul inregistrat de acest restaurant pe roti determinand compania sa inceapa constructia unei noi unitati de acest fel.

Niciun comentariu: